www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. dubna 2024, Svátek má Valérie, zítra Rostislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 12 - Agrotec Rally Hustopeče (MMČR)

Vítězství zůstalo na Moravě – nejrychlejší byli Kneifel s Blažkem

28. června 2012 • 08:00

Zlínská dvojice Milan Kneifel – Jaroslav Blažek si při VIII. Agrotec Petronas Syntium rally Hustopeče dojela pro nejlepší letošní výsledek v kategorie vozů s jednou poháněnou nápravou. Zároveň zvítězila v ROPRO Clio R3 Czech Trophy 2012. V Hustopečích proběhl čtvrtý díl tohoto seriálu.

Milan Kneifel - Jaroslav Blažek (Renault Clio R3) - Agrotec Petronas Syntium Rally Hustopeče 2012

Na start Agrotec rally Hustopeče se postavilo pět dvojic. Bohužel hned úvodní sekce výrazně pozměnila papírové předpoklady. Problémy s elektrikou hned v RZ1 zpomalily a následně definitivně vyřadily příbramský tandem Josef Peták – Alena Benešová.

V úvodním testu začal nejrychleji Lubomír Minařík, ale v následující zkoušce ho pokořil Milan Kneifel. Souboj valašských jezdců pokračoval po havárii Adolfa až ve čtvrtém testu, který vyzněl výrazně lépe pro Minaříka. Tomu kromě vedení v poháru patřila i druhá příčka ve dvoukolkách. První den kromě Petáka nedokončil ani Michal Kravec, který po výletu mimo trať poškodil levou přední část clia.

Ve druhé etapě se Minařík přiblížil k lídrovi dvoukolek, ale penalizace za posunutý retardér a následný problém s motorem mu v Hustopečích vystavily definitivní stop. Do čela pohárové klasifikace se posunul Milan Kneifel a nikým neohrožován si dojel pro finanční prémii a 25 bodů do pohárové klasifikace. V hodnocení dvoukolek obsadil třetí místo.

„Rally jsme si chtěli užít bez problémů s technikou a defekty, což se nám podařilo! Už na shakedownu jsem měl z auta dobrý pocit a úvod závodu to potvrdil. Jen v závěrečném nočním testu jsme si vybrali slabší chvilku, proti prvnímu průjezdu jsme se výrazně zhoršili a Luba Minařík nám odskočil. V sobotu jsme dále pokračovali na špičce dvoukolek, těšili mě souboje se špičkovými konkurenty Elwisem Chentrem či naší velkou legendou Emilem Trinerem. Tento souboj přinesl několik velmi pěkných časů.

Ale přece jen jsme v závěru už raději netlačili ´na pilu´ a soustředili se na bezproblémové dokončení závodu. Třetí příčka ve dvoukolkách je zatím naším nejlepším umístěním v této sezoně. Chtěl bych poděkovat týmu kolem Jirky a Petra Bryndů za perfektně připravený vůz Renault Clio a pořadatelům za kvalitní soutěž, kterou perfektně zvládli i po protestech ´aktivistů´,“ bilancoval Milan Kneifel.

„Bohužel vzhledem k ekonomické situaci bude naším dalším startem až zlínská Barum rally,“ doplnil zlínský pilot, který se v celkové klasifikaci poháru posunul na druhé místa za Josefa Petáka. Na příbramského jezdce ztrácí šest bodů.

Druhá příčka v pohárovém hodnocení vynesla na třetí místo průběžné klasifikace Jiřího Trojana s Evou Trojanovou. Západočeská dvojice obsadila v Hustopečích šesté místo mezi dvoukolkami.

„Soutěž v Hustopečích jsme si už oblíbili a ač je trať rychlejšího charakteru, letošní podoba byla pěkná. Pořadatelé vynechali ty nejrozbitější úseky, což soutěži prospělo. A tak se mi nelíbilo pouze závodění v noci v prašných pasážích, i když v Hustopečích jsem už zažil i horší podmínky. Celkově jsem s výsledkem spokojen, s výkonem už méně. Kvůli financím jsme dojížděli staré pneumatiky, navíc v sobotu odpoledne jsme o obrubník ohnuli zadní nápravu, což se projevilo na jízdních vlastnostech vozu,“ uvedl Jiří Trojan. Bohužel také v jeho případě se snáší nad starty na Bohemii a Barum rally otazník. „S největší pravděpodobností se objevíme až v Příbrami. Zvýšily se náklady na startovné, benzin i pneumatiky. U nich se navíc snížila životnost. To vše se promítá do kvantity startovního pole…,“ dodal.

„Hustopečské rychlostní zkoušky připravily nejedno překvapení do klasifikace ROPRO Clio Cupu. Technika zradila nejen Josefa Petáka, vedoucího jezdce letošního Trophy, ale i loňského celkového vítěze poháru Lubomíra Minaříka. Nehoda Michala Kravce pak zapříčinila odpadnutí dalšího z účastníků. Pořadí v celkovém hodnocení se proto vyrovnalo. Vzhledem k současnému stavu získaných bodů jezdců bude druhá polovina sezony ještě napínavější a slibuje ještě atraktivnější boje o celkové vítězství,“ říká promotér ROPRO Clio R3 Czech Trophy Zdeněk Pekárek.

Stav ROPRO Clio R3 Czech Trophy (4/7):

1. Peták 63, 2. Kneifel 57, 3. J. Trojan 52, 4. Brynda 50, 5. R. Štefan 38, 6. Minařík 20, 7. Kravec 16

Ropro Clio R3 Czech Trophy
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist