www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 12 - Agrotec Rally Hustopeče (MMČR)

Barvík se ve vinicích vlezl do desítky nejrychlejších

28. června 2012 • 10:00

V uplynulém týdnu se přehouplo MMČR v rally do své druhé poloviny. Naprogramu byla VIII. Agrotec Petronas Syntium rally Hustopeče. Dlouho dopředu bylo domluveno, že se vedle Vladimíra Barvíka usadí jiný spolujezdec nežli obvyklý Pavel Gabrhelík a to Josef Bartončík. Josef však přenechal pozici své ženě Soni Bartončíkové, které si tak měla odbít premiéru po boku jiného jezdce nežli svého manžela.

Vladimír Barvík - Soňa Bartončíková (Mitsubishi Lancer Evo IX) - Agrotec Petronas Syntium Rally Hustopeče 2012

Na jezdce bylo připraveno celkem 170km RZ a první etapa se odehrávala za šera či za úplné tmy. Tyto podmínky Vladimírovi vyhovovali a tak se už v průběhu první etapy objevil na skvělé 9. pozici. Do závěrečného servisu v pátek večer, ale nakonec přijel jako dvanáctý v pořadí. I tak to byl dobrý vstup do soutěže a bylo vidět, že si nově složená posádka sedla.

Vstup do druhé etapy se sice posádce Barvík-Bartončíková tolik nevydařil, ale pokles na třináctou pozici nebyl takovou hrůzou. Před vjezdem do servisu se však posádka opět vrátila na 12. místě s odstupem, který zatím nenaznačoval přímé ohrožení ani Dana Běhálka před a ani od Martina Hudce na pozici za. Drama které nenastalo okolo Barvíka však nastalo v první desítce. Nejprve odstoupil na technickou závadu Roman Odložilík, poté havaroval Václav Pech. Krizovým momentům se dále nevyhnuli Dunovský a Semerád a tak se rázem Barvík ocitl na startu poslední RZ na deváté pozici a ztráta na Semeráda, který pokračoval s poškozeným vozem, poukazovala na naději dalšího posunu kupředu. Bohužel v cíli soutěže ukázala časomíra rozdíl pouhých 7 desetin vteřiny.

„Možná jsme ztratili právě tu vteřinku za Václavem Dunovským, který se před námi objevil po jeho výletu mimo trať. Ale chtěli bychom tímto poděkovat Václavovi za ukázkové umožnění předjetí jeho poškozeného vozu v RZ 11, jinak ztráta mohla dosahovat i několika desítek vteřin,“ chválil soupeře Vladimír.

Ani tak posádka nemusí litovat, protože devátá pozice v cíli je zatím letošním maximem a navíc druhé místo ve smíšených posádkách mohlo potěšit oba členy posádky v souvislosti s obdrženým pohárem. „Bylo to jako přesednou z kolotoče na horskou dráhu. Užila jsem si to a doufám, že když Vladimír nebude chtít jet sám, tak si vzpomene, kam má šáhnout,“ pochvalovala si v cíli Soňa.

Příští závod na programu Vladimíra Barvíka je prázdninová Rally Bohemia, kde se po střídání „stráží“ již vrátí posádka do klasické sestavy Barvík-Gabrhelík.

Filip Červenka
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist