www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. dubna 2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 12 - Agrotec Rally Hustopeče (MMČR)

Tomáš Růžička atakoval v Hustopečích TOP 10

29. června 2012 • 07:00

Velký domácí šampionát je pro letošek ve vsetínském JTRT parketou především pro Tomáše Růžičku. Na moravský závod mezi vinicemi v okolí Hustopečí však tentokrát vyrazily i další dva jezdci JT Říha Group Rally Teamu, a sice Jaromír Tomaštík a také Martin Vlček.

Martin Vlček - Richard Lasevič (Peugeot 206 Kit Car) - Agrotec Petronas Syntium Rally Hustopeče 2012

„Deutschland Rally po Česku“ byla pro tyto dva jezdce ale spíše jako testovací soutěž. Tomáš Růžička se i tentokrát představil v tradiční formaci společně s Jardou Novákem a se Subaru Impreza WRX STi N14. Tato dvojice, respektive trojice dělá neustále pokroky a zrychluje závod od závodu. Zkušený spolujezdec na Tomáše Růžičku evidentně platí, dodává mu totiž tolik potřebnou jistotu, a pokud si pilot vezme rady k srdci, dopadne to jako právě na Hustopečích. Časy na jednotlivých rychlostních zkouškách se neustále zlepšovaly a dvakrát se posádka Růžička – Novák objevila dokonce v TOP 10. Nejlepším výsledkem pak bylo sedmé místo absolutně v závěrečné erzetě.

„Za mě vládne určitě velká spokojenost. Na tuto soutěž jsem se strašně moc těšil, protože to je nádherná rally. V začátku jsem udělal pár chyb. Na první vložce jsem probrzdil odbočení a nechali jsme tam deset sekund minimálně. Hned v následujícím testu jsme byli mimo trať a nabrali jsme další manko. Jinak jsme až na špatně fungující snímač otáček volantu a jednu drobnou poruchu na mezinápravě neměli žádný problém. Svedli jsme krásný souboj s Patrikem Rujbrem, který ale bohužel odstoupil v závěru soutěže. Velkou radost mam hlavně z toho sedmého a desátého času absolutně. Zajel jsem zde asi dosud svůj nejlepší výsledek a doufám, že se nám bude dařit i dál. Po smůle na Šumavě a podivném kameni na trati na Krumlově, kvůli kterému jsem udělal velké škody na podvozku, se nám konečně podařilo dojet. Teď nás čeká Bohemka, tak snad se budeme zlepšovat i tam. Každopádně chci moc poděkovat mechanikům, Jaromíru Tomaštíkovi a hlavně sponzorům, bez kterých bych tohoto výsledku nedosáhl,“ okomentoval závod Tomáš Růžička, který nakonec dojel absolutně dvanáctý a ve třídě 3 pak osmý.

Do Hustopečí přijel otestovat svůj Peugeot Martin Vlček. Ten měl po boku opět tradičně Richarda Laseviče a toto duo opět usedlo do Peugeotu 206 Kit Car. Vlček potřeboval vyzkoušet další věci na svém voze, se kterým startuje letos pravidelně v šampionátu sprintrally. A test dopadl dobře - jednoznačným vítězstvím ve třídě 6 a čtvrtým místem mezi dvoukolkami. Absolutně se pak Vlčákův černo-žluto-bílý peugeot zakousl na šestnácté pozici. „Závod tady byl opravdu krásný. I když jsme přijeli jen testovat, krásně jsme se bili s mým jmenovcem Jirkou Vlčkem na identickém voze. Škoda, že musel Jirka na převodovku odstoupit. Byl to krásný souboj. Vyzkoušeli jsme nějaké věci a doufám, že nám to pomůže v dalších bojích ve sprintech, které jsou pro nás tento rok prioritou,“ řekl po závodě Martin Vlček.

Netradičně do enkového Mitsubishi usedl tentokrát Jaromír Tomaštík. Jezdec, kterého jsme zvyklí vídat v Subaru Impreza S12 WRC 06, se přijel mezi vinice spíše pobavit, než závodit. Tomu nasvědčovala i změna na sedadle spolujezdce, kde se tentokrát premiérově ve čtyřkolce představila Diana Vaňková, která má sice za sebou několik startů v Poháru ČR v rally, ale ve voze Škoda 130 RS. Tato smíšená posádka však musela zanedlouho odstoupit. „Chtěli jsme na této rally vyzkoušet opět pneumatiky DMACK a také jsem se po dlouhé době chtěl svézt v Mišáku, kterého mám moc rád. Jenže místo toho, abych si rally užil, máme další starost. Mitsubishi mělo motor po repasi, který byl i nově naladěný, ale fouklo na něm těsnění pod hlavou. Nechtěl jsem riskovat zbytečně větší škody a raději jsme odstoupili hned, když se nám zdálo, že je něco špatně. Moc mě to mrzí, ale takový je rallysport a technika je prostě jen technika. Mým dalším startem bude až Rally Kostelec, kde se opět vrátím do WRC,“ uzavřel Jaromír Tomaštík.

Adam Blahouš
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist