www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 8. května 2024, Svátek má Den vítězství, zítra Ctibor

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 08 - Donegal International Rally

Letošní Donegal s tragickým koncem

18. června 2008 • 08:00

Eugene Donnelly se poprvé od únorové Galway Int. Rally postavil na start soutěže irského asfaltového mistrovství. Do Donegal International Rally odstartoval se svou Fabií WRC, se kterou následně ovládl rychlostní zkoušky. Rally však byla nakonec předčasně zrušena poté, co jeden ze závodních vozů srazil na RZ 11 osmnáctiletého diváka, který vzápětí zemřel.

Donnelly chtěl se škodovkou vyjet už v květnu na lokální Tour of the Sperrins, kvůli potížím s páteří jej tam ale nakonec zastoupil bratr Charlie, jenž soutěž vyhrál. Teprve v Letterkenny se Eugene objevil s českým vozem. Mezi řadou konkurentů s vozy WRC byli například někdejší mistr PC WRC Niall McShea, jenž koketoval se startem s VW Polo S2000 (nakonec vyrazil s produkčním mitsubishi), nebo Kris Meeke sedlající v letošní sezoně Renault Clio S1600. Nepřijeli naopak původně přihlášení Mark Higgins a Andrew Nesbitt.

V pátek se jely dvě sekce se třemi úseky. Donnelly sice prohrál první test o půl sekundy s Derekem McGarritym, po další vložce už šel ale jezdec se Škodou do čela. Tam zůstal až do konce prvního dne, po kterém měl více než dvanáctisekundový náskok před druhým Garethem MacHalem. Nejrychlejší šestici uzavíral Meeke s nejrychlejším „áčkem“. Do cíle etapy nedojely imprezy Tima McNultyho (propálený píst) a Dereka McGarrityho (hydraulika)

V sobotu se po RZ 10 propadl Gareth MacHale za Kevina Lynche. Po poruše diferenciálu jel Meeke pouze s jediným poháněným kolem, za cílem desáté vložky posádka kvůli poruše řízení vzdala. Jen o zkoušku dál došlo ke tragické nehodě, kdy údajně opilý divák skočil pod fiestu Elfyna Evanse, syna někdejšího britského mistra Gwyndafa. Dotyčný podle svědků skákal na trať po průjezdu každého vozu, Evans se však před incidentem zdržel na trati, jel těsně za jedním z vozů, které jej předjely, s čímž divák nepočítal. Soutěž byla po této nehodě předčasně ukončena.

Donegal Int. Rally
1.Eugene Donnelly-Paul KielyGB/IRLŠkoda Fabia WRCA81:14:50.7
2.Kevin Lynch-Francis ReganGBFord Focus RS WRC 04A8+19.3
3.Gareth MacHale-Brian MurphyIRLFord Focus RS WRC 06A8+21.6
4.Eamonn Boland-Damien MorrisseyIRLSubaru Impreza WRC S12BA8+25.8
5.Daniel Doherty-Michael DohertyIRLSubaru Impreza WRC S11A8+3:19.7
6.Niall Maguire-Enda SherryIRLSubaru Impreza WRC S11A8+3:44.5
7.Glenn Allen-Damien ConnollyGBToyota Corolla WRCA8+3:56.4
8.Niall McShea-Marshall ClarkeGBMitsubishi Lancer Evo IXN4+5:13.4
9.Gary Jennings-Rory KennedyGB/IRLMitsubishi Lancer Evo IXA8+5:21.2
10.Seamus Leonard-Gerry McVeighIRL/GBMitsubishi Lancer Evo IXA8+5:53.7

Další informace k Donegal International Rally naleznete ZDE.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
18.06.2008 21:24
rallydriver
To nevím jak Nesbitt slyší, ale pokoukání je to pěkný, aspoň pro mě. Nikomu to ale nevnucuju, prostě co najdu, si nechci nechat jen pro sebe.
18.06.2008 21:20
Mirekfric
Já měl za to, že Nesbitt špatně slyší na jedno ucho, ale třeba si to s někým pletu :-)
18.06.2008 20:59
rallydriver
Jen ještě k Irsku. Svýho času byl téměř k nepřekonání jezdec Andrew Nesbitt, hlavně s Imprezou WRC. Na youtube, když zadáte, Nesbitt onboard, je pěkný desetiminutový onboard jízda. Asi jeli na doraz, protože když i zkušený spolujezdec křičí, tak jde o strach. Je to asi právě z Donegalu, ale nevím, který rok přesně.
18.06.2008 20:49
rallydriver
No ono to severoirský mistrovství pro nás vlastně není důležitý. Mě Irsko začalo hodně zajímat, když jsem se dostal náhodně k fotkám, z tehdy Shell Donegal 2002 a nádherný žlutý Impreze Paula Harrise. Ale ty stránky www.courtney-msport.com, ty už neexistují. Teda jsou, ale po dlouhý odmlce mají jinou formu a už to není o rally. Právě ten ročník 2002 byl taky tragický. Vlastně se odjely je dvě RZ, nebyly samosebou ani výsledky.
18.06.2008 20:36
Karbonyl - moderátor
Pravda, díky za korekci :-)
18.06.2008 20:14
rallydriver
Na Donegal se vždycky těším, vždyť RZety tu měří celkem tři sta kilometrů. Na to, že je to jen irský mistrák. I Barumka, nebo Bohemka má míň. škoda té tragédie. Trochu se to téhle soutěže drží. V roce 2002 tam zahynuly dva lidé. Jen bych dodal, možná je to chyba,že Tour of Sperrins vyhrál Peadar Hurson. Druhý byl Sean Devine, oba Imperza WRC. Charlie Donnelly s Corollou WRC byl až třetí. Najdete to na stránkách severoirského rally mistrovství www.nirally.com .
toplist